Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Facebook: σε παρακολουθούν ακόμη και όταν τους απορρίψεις...


Το Facebook τροποποίησε την λειτουργία της πρόσκλησης φίλων, αλλάζοντας τον τρόπο που δουλεύει η απόρριψη των φίλων. Αντί να μπορεί είτε να Δέχεσαι είτε να Αγνοείς την αίτηση, τώρα μπορείς μόνο να διαλέξεις ανάμεσα στο να Δεχτείς και στο Όχι Τώρα.... 

Η νέα επιλογή είναι πιο ευγενική, αφού ούτε απορρίπτεις ούτε δέχεσαι, αλλά οι συνέπειες είναι ανησυχητικές. Έτσι τώρα όταν κάποιος αιτείται να γίνει φίλος σου στο Facebook , αυτός ή αυτή αυτόματα εγγράφονται σε όλες τις δημόσιες δημοσιεύσεις σου, που καταχωρούνται στην ροή ειδήσεων που λαμβάνουν. Μέ άλλα λόγια , βάζοντας την επιλογή Όχι Τώρα, το Facebook δημιούργησε την δική του έκδοση της λειτουργίας ακολουθώ κάποιoν όπως στο Twitter. 

Μπορείτε ακόμη να αποκλείσετε κάποιον, αλλά δεν πλέον εύκολο. Αφού πατήσετε το κουμπί Όχι Τώρα, θα ερωτηθείτε αν τον γνωρίζετε, και αν πείτε Όχι μπλοκάρονται και δεν μπορούν να σας κάνουν πλέον αιτήσεις φιλίας. Αν πείτε Ναι, μπορείτε ακόμη να αρνηθείτε την αίτηση του προσώπου χωρίς να τον μπλοκάρετε, αλλά θα πρέπει να πάτε στην σελίδα Facebook Request (Αιτήσεων) , που δεν είναι εύκολο να την βρείτε (είναι στο Friends > Find Friends – Φίλοι > Βρείτε Φίλους). Με αυτή την αλλαγή , το Facebook άλλαξε μια διαδικασία ενός βήματος σε μια διαδικασία με πολλά βήματα που είναι πιο περίπλοκη, αλλά τελικά δίνει στον ιστότοπο πολλή περισσότερη κίνηση. 

Καθώς οι περισσότεροι χρήστες μάλλον δεν θα μπουν στον μπελά με όλα αυτά τα κλικ, απλά πατώντας Όχι Τώρα και ξεχνώντας τα υπόλοιπα, οι περισσότεροι που θα στέλνουν αιτήσεις φιλίας θα καταλήγουν να σας παρακολουθούν. Φυσικά όλες οι πληροφορίες που μπορούν να δουν ήταν ήδη δημόσιες, αλλά αυτή η αλλαγή θα τις παρουσιάζει στην ροή ειδήσεων της σελίδας τους, χωρίς να χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν μέχρι το προφίλ σας για να τις δουν. 

Αυτή η αλλαγή επιλύει το ζήτημα των συνεχών αιτήσεων φιλίας που απορρίπτονται διαρκώς, αλλά δημιουργεί ένα δυναμικά μεγαλύτερο θέμα που μερικοί χρήστες δεν θα συμπαθήσουν. 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάτε στις ρυθμίσεις προσωπικών στοιχείων και να επιβεβαιώσετε ότι είναι οι κανόνες είναι αρκετά αυστηροί ώστε δεν θα υπάρξει θέμα για εσάς.