Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δίας στην πλησιέστερη απόσταση των τελευταίων 50 ετών


Καλύτερα να δείτε τον Δία στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, γιατί δεν θα είναι τόσο μεγάλος και φωτεινός ξανά μέχρι το 2022. 
Ο Δίας θα περάσει σε απόσταση 368.... εκατομμύρια μίλια από την γη σήμερα αργά το βράδυ την εγγύτερη προσέγγιση του από το 1963. Θα εμφανιστεί χαμηλά στην προς την Ανατολή λίγο μετά την δύση του ήλιου. Γύρω στα μεσάνυχτα θα είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας. Αυτό επειδή η γη θα περάσει ανάμεσα από τον Δία και τον Ήλιο τις πρώτες ώρες της Τρίτης. 

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος ήδη φαίνεται σαν ένα απίστευτα λαμπρό άστρο, τρεις φορές ποιο λαμπρό από το λαμπρότερο άστρο του ουρανού τον Σείριο. Το μόνο φωτεινότερο πράγμα στον νυχτερινό ουρανό είναι τώρα το φεγγάρι μας. Τα κιάλια και τα τηλεσκόπια θα βελτιώσουν δραματικά την θέα του Δία, μαζί με τα πολλά φεγγάρια του, να ανατείλει καθώς ο Ήλιος θα δύει. 

“ Ο Δίας είναι τόσο λαμπρός τώρα που δεν χρειάζεστε αστρικό χάρτη για να τον βρείτε” λέει ο αστρονόμος Tony Philips. “Απλά περπατήστε έξω και θα το δείτε εκεί, θα σας τραβήξει τα μάτια πάνω του” 

Κατά σύμπτωση , ο πλανήτης Ουρανός επίσης θα κάνει μια κοντινή προσέγγιση την ίδια νύχτα. Θα φαίνεται κοντά στον Δία αλλά θα είναι δυσκολότερο να τον δείτε με γυμνό μάτι. Με ένα τηλεσκόπιο θα φαίνεται σαν ένας δίσκος κοντά στον Δία. 

Ο Δίας έρχεται σχετικά κοντά στην γη περίπου κάθε 12 χρόνια. Το 1999 πέρασε ελαφρώς μακρύτερα . Αυτό που είναι σπάνιο αυτή την φορά είναι ότι ο Ουρανός επίσης θα πλησιάζει επίσης. Αυτό είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στην ζ